dilluns, 4 de febrer del 2013

Tortada de farro. Fira del farro a la Vall de Bianya.


Aquest cap de setmana hem anat fins a la Vall de Bianya per assistir a la Fira del farro, on hem sentit una interessant conferencia sobre els valors nutritius del farro ,hem visitat un mercat de productes artesans, hem degustat les propostes gastronòmiques de 6 restaurants diferents de la comarca amb un ingredient comú:el farro, hem assistit a un taller de cuina a càrrec dels cuiners de la zona: en Pep Nogué i en Gerard Xifra, hem fet una cata de cava i vins de les Caves Privat d’Alella i també hem gaudit de l’actuació de la colla de gegants de la Vall de Bianya, en definitiva hem passat un boníssim cap de setmana i hem aprés un munt de coses sobre el farro.

Una de les receptes que en Pep Nogué i en Gerard Xifra van elaborar va ser aquesta tortada de farro, un suau pa de pessic que també es pot fer només amb farina de blat però que en aquest cas no seria apta per cel·liacs i que també es podria fer només amb farina d’ametlla però que en aquest cas el preu es dispararia. Tal com ells la van fer, amb farina d’ametlla i farro és un producte sense gluten i a preu molt interessant.

Tortada de farro


Ingredients:
250 grams de farina d’ametlla
125 grams de farro de la Vall de Bianya
3 ous
4 clares d’ou
40 grams de mantega
La ratlladura de la pell d’una llimona
250 grams de sucre
15 grams de “llevat”  Royal
Una mica de sucre llustre ( en pols ) per decorar

Preparació:

Foneu la mantega
Munteu les clares a punt de neu
Afegiu la pell de la llimona i 200 grams de sucre
Incorporeu a les clares, els rovells que haurem emulsionat abans al bany Maria amb unes gotes d’aigua i els 50 grams restants de sucre.
Barregeu suaument
Afegiu la mantega fosa
Remeneu
Afegiu el farro i l’impulsor en forma de pluja i remeneu bé amb l’ajut d’una espàtula i sempre en moviments de baix a dalt.
Finalment, afegiu la farina d’ametlla i barregeu.
Poseu una mica de mantega en el motlle per tal de que no s’enganxi la massa quan es cogui.
Ompliu el motlle
Poseu-lo a coure al forn calent a 165 graus durant aproximadament uns 35 minuts
Un cop estigui cuit, traieu-lo del forn i quan ja estigui fred, empolsimeu-lo amb el sucre llustre

El farro

El farro és un  producte típic de la Vall de Bianya que s’obté de triturar els grans de blat de moro, de manera que queda una especie de farina de blat de moro.
Antigament amb aquesta farina anomenada farro s’elaboraban unes farinetes que en epoca de manca d’aliments, eren especialment útils ja que aportaven els nutrients i les vitamines necessàries i a més lliures de gluten.
Actualment, aquest cereal es segueix conreant  a la Vall de Bianya.
El farro ha estat sempre intimament relacionat amb aquest territori, però així com abans el farro s’utilitzava únicament per elaborar les sopes o farinetes, actualment es fa servir en l’elaboració de molts altres plats de cuina o de pastisseria.
A través d’aquesta fira es vol impulsar el coneixement i la utilització del farro a la cuina i evitar la seva perduda.

A la demostració de cuina de la zona vam poder tastar plats tan diversos com unes galetes cruixents de farro, kikos i escates de sal, farro amb ravioli de botifarra del perol, farro amb verdures i siurenys, calamars a la bianyenca, coca de farro amb melmelada de taronja i xocolata i uns espectaculars bombons fets amb farro que el seu creador, amb molt enginy, va anomenar Farro Rocher. Tot boníssim.



2 comentaris:

  1. Quin cap de setmana més xulo, pel que expliques es nota que no heu parat i a sobre heu pogut degustar un munt de productes de la zona.

    ResponElimina
  2. Conxita, un cap de setmana ben aprofitat. Un coc d'allò més, tendret tendret. M'ha fet gràcia això del Farro Rocher.
    Una abraçada,
    Nani
    Nota: els chuchús els compro als pakistanís que tenen de tot. En diuen peyotes o chayotes.

    ResponElimina