diumenge, 28 de setembre de 2014

Hamburguesa vegetariana. La proteïna d’origen animal i la proteïna d’origen vegetal

Els nostres amics de Memòries d’una cuinera ens proposen fer aquest mes de setembre una recepta d’hamburguesa.
Sempre penso que per raons de l’educació que hem rebut ( al menys la meva generació) i per qüestions culturals, mengem més carn de la que seria convenient en una dieta saludable, i és per això que m’he animat a fer una hamburguesa vegetariana feta amb llegums, verdures i cereals i que ens proporcionarà una proteïna de molt bona qualitat.

Hamburguesa vegetariana



Ingredients:

200 grams de llenties cuites
200 grams d’arròs bullit
1 pastanaga
1 grill d’all
1 ceba
Sal
Especies
Oli d’oliva
Ketchup

Preparació:

Peleu i talleu ben petita la ceba, la pastanaga i l’all
Saltegeu en una paella amb una mica d’oli, una mica de sal i les especies la pastanaga, la ceba i l’all
Barregeu en un bol les llenties, l’arròs i les verdures saltejades
Amasseu fins que quedi una pasta consistent però amb compte de que no s’aixafin ni les llenties ni l’arròs
Amb les mans mullades per tal de que no s’enganxi la massa, formeu les hamburgueses
Fregiu les hamburgueses una mica en una paella amb una mica d’oli per tal de que agafin color.(no cal fregir gaire perquè tots els ingredients ja són cuits)
Decoreu el plat amb un rajolí de Ketchup o bé salsa de tomàquet

La proteïna d’origen animal i la proteïna d’origen vegetal

Menjar massa carn pot ser perjudicial per a la nostra salut, en primer lloc perquè consumim massa greixos saturats i massa sal.
No cal eliminar per complet la carn de la nostra alimentació, però seria molt saludable reduir el consum de carn a 3 o 4 vegades a la setmana, això implicaria una reducció important perquè molts de nosaltres consumim entre 7 i 10 racions a la setmana.
L’excés de consum de greixos saturats està associat a la major incidència de malalties com l’obesitat, la diabetis o les malalties cardiovasculars.

A part de la proteïna animal que podem obtenir del consum moderat de carn, dels ous o del peix, és convenient també consumir proteïna vegetal, ja que aquesta contribuirà a reduir la quantitat de greix de la nostra dieta. La principal font de proteïna vegetals són els llegums, però per tal de que aquesta proteïna vegetal tingui la mateixa qualitat que la d’origen animal, haurem de combinar en el mateix àpat els llegums amb cereals, com per exemple les llenties amb l’arròs.

3 comentaris:

  1. Ja saps que no soc gaire de menjar carn i l'arròs amb llenties és part de la meva dieta habitual!
    M'agrada molt aquesta versió "hamburguesa" a més de bona i saludable, també prenem cura del planeta i així tot sap millor. oi?
    Una abraçada,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gracies, Palmira per la teva visita i el teu comentari. Com tu jo no sóc gaire de carn així que els llegums amb arròs és un bon recurs.
      Petons
      Conxita

      Elimina
  2. quina passada de proposta!!! Moltíssimes gràcies per participar al Memòries. Petonets

    ResponElimina