dimarts, 25 de març del 2014

Llacets de pasta al pesto rosso. Com cuinar la pasta.

La setmana passada vaig anar a un taller de cuina amb el cuiner Pep Nogué sobre cuina italiana i com no podia ser d’una altra manera va sortir el tema de com cuinar correctament la pasta . En Pep ens va donar unes indicacions de com fer-ho perquè mai més s’enganxi la pasta, es trenqui  o es passi. I també ens va oferir algunes receptes tan interessants com aquest Pesto rosso que jo he fet avui mateix per dinar i que ens ha agradat molt. Espero que també us agradi a tots si us animeu a provar-la.

Llacets de pasta al pesto rosso



Ingredients:
200 grams de llacets de colors
12 tomàquets secs en oli
50 grams de pinyons torrats
1 grill d’all
1 bitxo picant
2 cullerades de tomàquet fresc ratllat
Formatge ratllat

Preparació dels tomàquets secs::
Un parell de dies abans com a mínim prepareu els tomàquets secs de la següent manera:
En un recipient amb aigua bullint aboqueu els tomàquets secs i deixeu-los bullir durant 2 minuts.
Escorreu-los.
Poseu els tomàquets en un pot de vidre i ompliu el pot amb oli d’oliva verge extra, uns grans de pebre negre i una mica d’orenga.
Deixeu els tomàquets en oli durant al menys un parell de dies.

Preparació dels llacets de pasta al pesto rosso:
Tritureu la meitat dels pinyons, l’all, els tomàquets secs i el bitxo.
Afegiu 2 cullerades de tomàquet fresc ratllat i tritureu.
Si la salsa es massa espessa, afegiu una mica d’aigua i seguiu triturant perquè tots els ingredients, inclosa l’aigua, es barregin bé.
Finalment, afegiu el formatge ratllat i tritureu una mica més.
Bulliu la pasta.
Escorreu-la.
Serviu immediatament la pasta amb la salsa i per decorar afegiu la meitat dels pinyons que hem reservat i uns tomàquets secs.
Mengeu ràpidament ja que la pasta es refreda de seguida.

Com cuinar la pasta.
En Pepe Nogué ens fer un llistat dels aspectes que hem de tenir en compte a l’hora de cuinar la pasta.
Cuinar la pasta en aigua abundant. Hem de calcular que el volum de l’aigua sigui 10 vegades més gran que el volum de la pasta, per exemple per 100 grams de pasta posarem  1 litre d’aigua. D’aquesta manera, evitarem que la pasta s’enganxi.
Quan l’aigua comenci a bullir, posar la sal i a continuació la pasta. Caldrà assegurar-se que segueixi bullint,  és a dir, que no baixi gaire la temperatura de l’aigua perquè si és així la pasta absorbirà massa aigua i quedarà tova.
Remoure una mica la pasta perquè no s’enganxi, però amb molta cura perquè tampoc es trenqui.
Coure la pasta segons les indicacions del fabricant procurant que quedi al dente, és a dir, que sigui cuita però amb un punt resistent  quan es mastega. Per tal de que ens quedi al punt, el millor es provar-la i d’aquesta manera la pasta no es passarà. 
Quan la pasta estigui al seu punt,  treure-la ràpidament del foc i si és un tipus de pasta que es trenca fàcilment, com és el cas d’aquests llacets, els traurem amb l’ajut  d’una espàtula o d’una aranya en comptes d’abocar-la directament a una escorredora.
Escórrer la pasta però sense deixar-la completament seca perquè d’aquesta manera s’enganxaria, és a dir, s’ha d’escórrer i ràpidament servir sense deixar-la molta estona a l’escorredora.
Barrejar la pasta amb la salsa que ja tindrem preparada. La salsa ha d’esperar a la pasta i no a l’inrevés.

Menjar immediatament perquè és més bona acabada de fer. 

dijous, 13 de març del 2014

Pollastre de pagès amb prunes, panses i pinyons. Els pinyons.

Crec que alguna vegada ja he comentat que la fruita seca és potser el tipus d’aliment que més m’agrada i m’agrada crua, torrada, fregida, salada....és tan bona i tan saludable. I m’agrada també incloure-la en els plats que cuino, com en aquest pollastre de pagès que he cuinat amb prunes, panses i pinyons, segons una recepta de Ferran Adrià que apareix en el llibre La comida de la família.
En relació a la fruita seca, fa pocs dies he tingut ocasió de conèixer una botiga artesana  al carrer Sombrerers de Barcelona, concretament Casa Gispert, on torren la fruita seca des del 1851 en el seu forn de llenya de manera artesanal i natural. A part del forn de llenya, la botiga manté també el mobiliari original: el taulell d’una sola peça, les prestatgeries de fusta, els calaixos arrenglerats i les senalles d’espart.
Va ser un veritable” luxe” poder comprar unes ametlles torrades que em van servir en una bosseta de paper i que encara estaven calentes, ja que havien sigut torrades aquell mateix matí en el forn de llenya on torren la fruita seca des de fa més de 160 anys.

Pollastre de pagès amb prunes, panses i pinyons.



Ingredients:
1 pollastre de pagès tallat a trossos
1 ceba gran
2 tomàquets vermells
1 copa de vi ranci
100 grams de prunes seques
100 grams de panses
3 cullerades de pinyons
Oli
Sal
Pebre
3 gots d’aigua

Preparació:
Poseu a hidratar les prunes i les panses en vi ranci durant 12 hores
Escorreu les prunes i les panses i reserveu el vi ranci
Peleu i talleu la ceba en juliana
Poseu una mica de sal i una mica de pebre al pollastre
Rostiu el pollastre en una cassola amb oli a foc baix
Quan el pollastre estigui rostit, afegiu la ceba tallada i fregiu-la.
Quan estigui la ceba caramel·litzada, afegiu el vi ranci i deixeu coure una mica
Afegiu el tomàquet pelat i tallat a daus i deixeu coure una mica més a foc ben baix
Afegiu l’aigua i deixeu coure 30 minuts
Afegiu les prunes i les panses i deixeu coure 1 hora més sempre a foc ben baix fins que el pollastre estigui ben cuit i ben tendre
Torreu els pinyons en una paella
En el moment de servir, tireu els pinyons per sobre del pollastre

Els pinyons
Els pinyons s’utilitzen en molts guisats, rostits, i  altres plats, com per exemple la salsa al pesto, però també es mengen sols, com qualsevol altra fruita seca.
A part del seu gust aromàtic i intens, els pinyons ens ofereixen molts beneficis, ja que aquest producte té grans propietats nutritives.
Entre les moltes raons per consumir pinyons podem destacar-ne aquestes sis:
1.    Poden ajudar en les nostres dietes d’aprimament. Encara que és veritat que els pinyons tenen un alt contingut en greixos, introduir pinyons a la nostra dieta pot ajudar-nos a perdre pes, perquè els pinyons contenen àcid pinoleic que allibera hormones supressores de la gana i si tenim menys gana, menjarem menys i en conseqüència, ens aprimarem.
2.    Els pinyons són una gran ajuda per mantenir sa el nostre cor, ja que els greixos dels pinyons són greixos mono insaturats, que redueixen els nivells del anomenat colesterol dolent o LDL i per contra, ajuden a augmentar el colesterol bo, i d’aquesta manera beneficia la nostra salut cardiovascular.
3.    Ens aporten una important quantitat de ferro, un nutrient fonamental per a la salut del nostre organisme, en especial per a la nostra circulació sanguínia i per al nostre sistema nerviós.
4.    Els pinyons tenen també un efecte anti edat, ja que tenen un potent antioxidant que elimina els radicals lliures que es troben en el nostre organisme. Aquest fenomen és molt important en la prevenció de malalties tan greus com el càncer.
5.    Són especialment bons per a la nostra salut ocular, ja que tenen un alt contingut en luteïna, que actua com a preventiu de certes malalties oculars com la degeneració macular o les cataractes. A més, contenen també vitamina A, molt important per a la vista. 
6.    Ens proporcionen molta energia. Quan ens sentim cansats o necessitem una “ració” extra d’energia de manera natural, senzilla i ràpida, els pinyons són una bona solució, ja que són rics en proteïnes i magnesi.
Totes aquestes raons són suficients per incloure els pinyons a la nostra dieta, però a més està el seu gust intens i únic que dona un  aroma i un toc molt especial i molt mediterrani a la nostra cuina.
NGRAM PUBLISHING/THINKSTOCKaractes


dimecres, 5 de març del 2014

Arròs amb pinya i pollastre al curry. La pinya

Una manera de fer un plat d’arròs, ràpid i diferent i al anar acompanyat de pollastre, pot ser un plat únic i amb una peça de fruita o un  làctic pot ser un àpat complet, ràpid i saludable. Exactament, el nostre objectiu de cada dia.

Arròs amb pinya i pollastre al curry


Ingredients:
2 cuixes de pollastre desossades
2 tassetes d’arròs
1 ceba gran
4 o 5 talls de pinya natural (o en llauna)
1 cullerada de curry
1 cullerada de canyella en pols
Oli d’oliva

Preparació:
Bulliu l’arròs
Talleu la ceba en juliana
Fregiu la ceba a foc ben baix amb una mica d’oli d’oliva
Quan la ceba estigui cuita, afegiu la pinya tallada a daus i saltegeu-la
Guardeu el suc de la llauna de la pinya, si ho feu amb pinya de llauna
Talleu el pollastre a tiretes
Saltegeu el pollastre amb una mica d’oli i amb la meitat de la ceba, la pinya, el suc de la pinya, el curry i la canyella
Escorreu l’arròs i barregeu-lo amb la meitat de la ceba amb pinya
Per servir-lo feu un flam amb l’arròs  i poseu per sobre del flam el pollastre amb la ceba, el curry i la canyella
Podeu decorar el  plat amb un triangle de pinya natural

La pinya
 Quan pensem en una alimentació sana i amb poques calories, una de les fruites en la que pensem, és la pinya.  Per què?
Tots sabem que la pinya és diürètica i depurativa, és a dir, que ajuda a eliminar a través de l’orina les toxines que el nostre organisme acumula. D’altra banda, la pinya activa el metabolisme i l’ eliminació de greixos, per això és tan interessant en les dietes d’aprimament, el seu component principal és l’aigua, no té greixos ni pràcticament calories i per si això encara no fos suficient la pinya ajuda a fer la digestió, gracies a la bromelina. I què és la bromelina?
És un enzim digestiu que té propietats anti inflamatòries, anti trombòtiques, anti edematoses (que eviten els edemes) i fibrinolítiques( que desfan els coàguls)
Des del punt de vista nutritiu, és rica en vitamines C, B1 i B6 i en minerals com el potassi, iode, fòsfor i calci i també en antioxidants.

Hem de tenir en compte, però, que tots aquests nutrients els trobarem en la pinya crua i fresca. Però la pinya serveix també per donar un toc especial amb molt dels nostres plats.