dimecres, 28 d’octubre del 2015

Amanida de cigrons i bacallà. Menjar menys carn

Aquesta setmana l’OMS ha donat a conèixer un informe sobre el consum de carns processades i el càncer que no ha deixat a ningú indiferent. Alguns experts qualifiquen l’informe com exagerat o poc fiable, però ja fa temps que sabem que menjar menys carn té molts avantatges.
Tant és així, que a casa, que estem molt atents a l’alimentació saludable, hem començat aquest any a reduir la quantitat de carn que mengem i cereals, peix, ous, llegums, fruits secs...prenen part del lloc que abans ocupava la carn, convençuts que d’aquesta manera la nostra alimentació serà més saludable.
I el dimarts passat per dinar va ser el torn d’una amanida de cigrons i bacallà, fàcil, ràpida i saludable.

Amanida de cigrons i bacallà



Ingredients:
500 grams de cigrons cuits
400 grams de bacallà esqueixat i remullat
Una ceba
Un tomàquet
Olives negres
Salsa romesco

Preparació:
Talleu la ceba en lamines i deixeu-la en remull amb aigua i unes gotetes de vinagre per tal de que no piqui
Talleu el tomàquet
Poseu en un bol el tomàquet tallat, els cigrons cuits i rentats, el bacallà esqueixat i les olives negres.
Escorreu la ceba i poseu-la també en el bol amb els altres ingredients
Barregeu tots els ingredients perquè es barregin
Afegiu una mica de salsa romesco i quan aneu a menjar l’amanida barregeu els ingredients bé amb la salsa.
Ja veureu com és un plat ràpid, fàcil, boníssim i saludable.


Menjar menys carn
Cada dia sé de més gent que diu que menja menys carn. Nosaltres també. Hem arribat a la conclusió de que menjar menys carn és millor per diverses raons.
La primera raó és que si consumim menys productes animals, que normalment són els més cars, podem invertir en productes de millor qualitat que siguin orgànics i que sapiguem que els animals que consumim han estat criats de la forma més natural possible i no consumir carns tractades amb hormones.
Aquesta reducció beneficiarà també al medi ambient, ja que ajudarà a frenar la desforestació per tal de cultivar aliments per els animals i el que es més important per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle generats per sector ramader.
 Encara que no eliminem per complet la carn de la nostra dieta, si en consumim menys, serà beneficiós  pel sistema cardiovascular, ja que les carns vermelles tenen molts greixos saturats que si es consumeixen en excés poden afavorir l’aparició de malalties cardiovasculars.
Si volem controlar el pes, disminuir el consum de carn ens pot ser de gran ajut, ja que els plats de vegetals acostumen a ser molt menys calòrics i més saludables que els plats on l’ingredient principal sigui la carn.
Per tant, reduir el consum de carn pot ser molt beneficiós per a la nostra salut. Els experts aconsellen consumir carn només 2 vegades a la setmana (nosaltres encara estem força lluny, però intentem reduir significativament el consum).
Antigament, la carn només es consumia en ocasions especials, perquè era massa cara i no es podia comprar per  cada dia. Actualment, la majoria de famílies no tenim aquesta limitació, entre altres raons perquè també es venen carns a preus molt competitius, però eliminar la carn de cada dia i reduir significativament el seu consum de ben segur que ens aportarà molts beneficis.    


2 comentaris:

  1. Una amanida molt bona i complerta. A més facileta que s'agraeix!
    Per aquest informe, dins de res tindrem el mateix sobre el peix i gran part dels ous :o(
    A casa ja fa temps que consumim menys carn, 1 cop a la setmana per a mi i 3 per la nena que està en plena fase de creixement. Però si som molt atents al fet de tenir prou proteína vegetal al plat per estar forts :o)
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
  2. Nosaltres també intentem consumir menys carn; no només per una qüestió de salut, sinó també per ètica. No hi ha cap necessitat d'haver de menjar cada dia carn; i el fet de que tingui un preu tan competitiu és a expenses de que els animals hagin de ser criats en condicions pèssimes. Clar que és més còmode fer un tall de carn a la planxa, però les verdures i els llegums donen molt de joc a la cuina.Com aquesta amanida de llegums, tan bona i tan saludable! Una abraçada!

    ResponElimina